Publicat el Deixa un comentari

Sentència històrica als EUA: un tribunal reconeix per primera vegada el dret constitucional a «un medi ambient net i sa»

La demanda ha estat presentada per 16 joves d’entre 5 i 22 anys que s’han emparat en el dret a la defensa dels drets climàtics.

Un tribunal de Montana ha sentenciat a favor d’un grup de nens i joves que van acusar aquest estat de l’oest dels Estats Units de violar el dret a un «medi ambient net i sa», en un judici climàtic històric. Segons han publicat diversos mitjans de comunicació, la jutgessa Kathy Seeley ha declarat inconstitucional una llei de Montana que prohibeix a l’administració local tenir en compte l’impacte dels gasos d’efecte d’hivernacle en el clima a l’hora de concedir permisos a empreses de combustibles fòssils.

«Els demandants tenen el dret constitucional fonamental a un medi ambient net i sa, que inclou el clima«, afirma Seeley en una sentència de més de 100 pàgines. Els 16 demandants, representats per l’organització Our Children’s Trust, no han demanat compensacions financeres. En el judici, que es va celebrar a mitjan juny a Montana, els demandants van explicar com la crisi climàtica els afecta la salut, el benestar i les finances.

És la primera vegada que s’invoca la constitució d’un estat nord-americà davant un tribunal per un tema climàtic. La constitució d’aquest estat diu: «L’estat i cada persona mantindran i milloraran un medi ambient net i sa a Montana per a les generacions presents i futures». La decisió podria tenir conseqüències en casos futurs, atès que s’han presentat demandes similars a tot el país.

Consulteu el comunicat de l’organització Our Children’s Trust i la sentència de la jutgessa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *