Publicat el Deixa un comentari

L’ecocidi ja és un delicte internacional

  • La Unió Europea ha acordat crear un delicte nou que pretén castigar els danys més greus contra el medi ambient.
  • La nova llei pretén prevenir i castigar “els casos comparables a l’ecocidi”.
  • La decisió històrica arriba després de mesos de negociacions entre el Consell, la Comissió i el Parlament europeus i reflecteix la recomanació formulada pel Parlament Europeu a principis d’any per fer front als “delictes del nivell d’ecocidi”.

La Unió Europea ha acordat consagrar per llei un nou delicte que vol castigar els crims més greus contra el medi ambient. El 16 de novembre passat la Unió Europea va aprovar l’enfortiment de la seva Directiva sobre la protecció del medi ambient mitjançant el dret penal. La Directiva inclourà ara una disposició per abordar directament els casos greus específics de destrucció d’ecosistemes, com ara la destrucció d’hàbitats i la tala il·legal.

Tot i que el text operatiu de la Directiva s’absté d’incloure la paraula “ecocidi”, la Unió Europea ha pres bona nota del text proposat pel Parlament Europeu a principis d’any per fer front als delictes que tenen el nivell d’ecocidi, així com del nombre creixent de projectes de lleis d’ecocidi que ja s’han proposat i estan avançant tant a Europa com a la resta del món.

El text final es va assolir després de diversos mesos de negociació entre el Consell, la Comissió i el Parlament europeus en què s’ha considerat, entre altres coses, l’establiment d’un “delicte qualificat destinat a prevenir i castigar els danys mediambientals més greus, inclosos els casos comparables a l’ecocidi.

El text que havia suggerit el Parlament Europeu proposa que “Els Estats membres vetllaran perquè tota conducta que causi un dany greu i extens o un dany durador o irreversible sigui tractada com un delicte d’especial gravetat i sancionada com a tal de conformitat amb els ordenaments jurídics dels estats membres.”

Aquesta redacció segueix de prop la proposta de definició d’ecocidi com a crim internacional que va ser redactada pel Panell d’Experts Independents convocat per la Fundació Stop Ecocidio el 2021, una definició que ha desencadenat un ràpid creixement de l’interès governamental, jurídic, acadèmic i mediàtic a torno a aquest tema tothom.

El text final de la Unió Europea està d’acord amb l’esperit de la definició internacional, i és la primera vegada que un text legislatiu a nivell europeu reconeix la destrucció massiva de la naturalesa com un delicte en si mateix.

La reivindicació pública del reconeixement de l’ecocidi i/o els delictes del nivell d’ecocidi és inqüestionable i augmenta. Una coalició de polítics, ONG i societat civil fa més d’un any que fa campanya perquè s’inclogui l’ecocidi a la nova Directiva, comptant amb una petició online organitzada per WeMove Europa i Avaaz que ha rebut més de 617.000 signatures.

L’europarlamentària Marie Tussaint, que va desenvolupar un paper central en les negociacions, va dir: “El text aprovat pot obrir una nova era de litigis mediambientals a Europa, perquè hem obtingut una victòria fonamental que s’hauria d’estendre més enllà de les nostres fronteres. En el context polític europeu, aquest text és un punt de suport per a tots aquells que defensen el medi ambient davant dels tribunals i lluiten contra la impunitat de les empreses criminals que amb massa freqüència se salten les lleis i que actualment treballen per desfer la democràcia mediambiental a Europa. Els delictes contra el medi ambient s’estan disparant a tot el món. En aquests moments, es consideren tan lucratius com el tràfic de drogues, i contribueixen a destruir les condicions de vida a la Terra. Amb aquest acord, la Unió Europea adopta una de les legislacions més ambicioses del món. Seguirem lluitant perquè mai més no es puguin malmetre els éssers vius en nom del benefici. Ara és essencial que els Estats membres de la Unió Europea proposin una esmena perquè el crim autònom d’ecocidi s’inclogui a l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional”.

Font: Stopecocidio.com.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *