El Tribunal Constitucional espanyol ha fet història en acceptar a tràmit el primer litigi climàtic interposat a l’Estat. Aquest recurs, impulsat per organitzacions com Ecologistes en Acció, Greenpeace, Oxfam Intermón, Fridays For Future i la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament, denuncia la inacció delgovern espanyol davant l’emergència climàtica i reclama que aquesta vulnera els drets fonamentals de la ciutadania.
Aquest cas, conegut com a “Judici pel Clima”, va començar el 2020 i representa una fita en la lluita legal per la justícia climàtica a l’estat. El litigi denuncia que els objectius i mesures adoptats són insuficients per mitigar els efectes del canvi climàtic i garantir un futur segur per a les generacions actuals i futures.
Un litigi amb transcendència constitucional
En acceptar el recurs d’empara presentat el juny de 2024, el Tribunal Constitucional reconeix que el cas té una especial transcendència constitucional, ja que planteja un problema rellevant sobre els drets fonamentals i la seva relació amb la crisi climàtica, un àmbit en què encara no existeix doctrina jurisprudencial.
Aquest nou pas del procediment judicial arriba després que, el juliol de 2023, el Tribunal Suprem espanyol desestimés el recurs inicial, al·legant que el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) era legal i ajustat als compromisos de la Unió Europea. Malgrat aquesta decisió, les organitzacions ecologistes van continuar el litigi presentant el recurs d’empara al Tribunal Constitucional, que ara haurà de decidir sobre el fons del cas.
Un precedent històric a Europa
Segons Inés Díez, responsable de l’Àrea Jurídica de Greenpeace:
“Per primera vegada, el Tribunal Constitucional espanyol haurà de pronunciar-se sobre com el canvi climàtic afecta els drets fonamentals, com el dret a la vida, a la salut i a un medi ambient digne. Aquest cas està en sintonia amb la recent sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra Suïssa, que va reconèixer el dret de la ciutadania a ser protegida dels impactes del canvi climàtic.”
Urgència en l’acció climàtica
Aquest litigi arriba en un context de greus impactes climàtics a l’Estat, com la recent DANA al sud-est del país, que ha evidenciat la vulnerabilitat del territori davant fenòmens climàtics extrems. Les organitzacions ecologistes reclamen mesures més ambicioses i contundents per frenar l’escalfament global i protegir els drets humans de la ciutadania.
El Fons de Defensa Ambiental celebra aquest pas històric i reitera el seu compromís amb la defensa de la justícia climàtica, fent una crida a continuar impulsant accions legals i polítiques per garantir un futur sostenible.