Publicat el

La Generalitat aprova el programa d’autogeneració i descarbonització de la xarxa viària

La Generalitat de Catalunya aprova el Programa d’autogeneració i descarbonització de la xarxa viària mitjançant l’Acord GOV/241/2024.

El passat 14 de novembre de 2024 es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Acord GOV/241/2024, de 12 de novembre, pel que s’aprova el Programa d’autogeneració i descarbonització de la xarxa viària de la Generalitat de Catalunya (d’ara endavant, el “Programa”)[1].

En el text aprovat, la Generalitat afirma estar fermament compromesa en impulsar una mobilitat sostenible, amb la corresponent reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030, per tal d’assolir la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050, sota el mandat de la Unió Europea.

El Programa representa un pas endavant en direcció a un model sostenible de les infraestructures de mobilitat, el qual integra les instal·lacions de generació d’energia verda i renovable com un element funcional més de les carreteres vinculat permanentment a l’explotació del servei públic viari. Ho fa mitjançant les polítiques sectorials d’ordenació, planificació i gestió integrada de la xarxa viària i, al mateix temps, desenvolupa els objectius de l’Acord del Govern de 23 de maig de 2023, d’impuls d’actuacions per aprofitar el potencial renovable de les instal·lacions, edificacions i infraestructures de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic[2]. És una iniciativa dissenyada per transformar les infraestructures de mobilitat en generadores d’energia verda i renovable, i fomentar la descarbonització i la sostenibilitat ambiental.

El Programa pretén que la xarxa viària es produeixi per si mateixa de forma neta, verda i renovable l’energia que consumeix, a través de la instal·lació, principalment, d’elements de generació d’energia renovable als terrenys ja antropitzats dels entorns de les carreteres actuals. Així, es fomenta l’eficiència i la sobirania energètica de la xarxa amb la consegüent reducció de la dependència de fonts externes, així com la reducció de la petjada de carboni del funcionament de la xarxa viària.

En aquest sentit, la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, preveu que les mesures de mitigació del canvi climàtic de Catalunya han d’integrar-se a la planificació, execució i el control de les polítiques sectorials del Govern, entre les quals destaquen les que fan referència a infraestructures de mobilitat i entre les que encaixa aquest Programa.

El Programa també s’emmarca dins l’Agenda 2030 de la Generalitat de Catalunya i dona compliment als següents objectius de desenvolupament sostenible (ODS)[3]:

  • La producció d’energia sostenible redueixi els gasos d’efecte hivernacle (ODS 3).
  • Aquesta producció pròpia d’energia amb plaques redueixi les factures elèctriques (ODS 7).
  • El procés de construcció de les instal·lacions de producció d’energia i la seva conservació generi llocs de treball de qualitat (ODS 8).
  • L’oportunitat d’atraure noves inversions i desenvolupar noves tecnologies de les energies verdes esperoni la indústria i la innovació (ODS 9).
  • La deslocalització de la producció d’energia contribueixi a fomentar comunitats sostenibles (ODS 11),
  • La generació d’energia neta per autoconsum incideixi directament sobre el consum i la producció responsables (ODS 12).
  • La millora en l’eficiència energètica, la producció de nova energia verda i les mesures que proposa el Programa contribueixin directament a l’augment de la resiliència del sistema energètic i són accions immediates per combatre el canvi climàtic (ODS 13).

Per la seva banda, el Programa preveu una sèrie d’objectius generals i específics, per tal de dur a terme unes actuacions concretes:

OBJECTIUS GENERALS OBJECTIUS ESPECÍFICS
1.      Generar energia elèctrica renovable per al funcionament de la xarxa viària. Desplegar instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum a les principals instal·lacions elèctriques de la xarxa viària.
Desplegar plantes solars fotovoltaiques per cobrir el 100% de demanda energètica anual de la xarxa viària.
Desplegar plantes solars fotovoltaiques d’autoconsum als centres de conservació de la xarxa viària.
2.      Contribuir a la descarbonització de les infraestructures de mobilitat. Millorar l’eficàcia energètica de les instal·lacions de la xarxa viària.
Desplegar els punts de recàrrega i les infraestructures necessàries per garantir la transició energètica del 100% de la mobilitat de la conservació de la xarxa viària.
Facilitar la implantació de punts de recàrrega i les infraestructures complementàries corresponents per promoure la transició energètica de la mobilitat de la xarxa viària.
Desplegar plantes solars fotovoltaiques en terrenys públics viaris per minimitzar la petjada de carboni de la conservació i explotació de la xarxa viària.
Desenvolupar el potencial de generació d’energia renovable de la xarxa viària.
Monitorar la petjada de carboni de la xarxa viària.
Digitalitzar i gestionar eficientment les instal·lacions elèctriques de la xarxa viària.
3.      Promoure la descarbonització i les energies renovables en l’àmbit de les infraestructures de mobilitat. Fer campanyes d’informació, formació i bones pràctiques per a la persona de conservació de la xarxa viària.
Promoure fonts alternatives per la generació d’energia d’origen renovable en l’àmbit de les infraestructures de mobilitat.
Impulsar l’observatori de bones pràctiques per la descarbonització i transició energètica de la xarxa viària.
Impulsar projectes d’innovació i actuacions pilot de descarbonització i transició energètica.

Finalment, com a àmbits d’actuació concrets preveu els següents: (1) infraestructures d’autoconsum energètic en túnels viaris, (2) infraestructures d’autoconsum energètic i punts de recàrrega en centres de conservació de la xarxa viària, (3) infraestructures d’autoconsum energètic en altres instal·lacions de la xarxa viària, tals com el sistema d’enllumenat viari de gran demanda d’energia, (4) infraestructures de generació d’energia en terrenys de domini públic viari i patrimonial, tipus plantes solars fotovoltaiques en antigues àrees de peatges i (5) altres actuacions i mesures, tals com l’observatori de bones pràctiques per la descarbonització i la transició energètica de la xarxa viària.

Com a conclusió final, és important mencionar que l’ideal seria que aquest programa estigués clarament inclòs dins d’un model que no es limités a dur a terme una transició energètica per aconseguir, únicament, la neutralitat climàtica el 2050, sinó en una transició ecològica justa i global que respecti la biodiversitat a Catalunya i que tingui en compte els impactes que suposen aquest tipus d’instal·lacions al sud global derivat del canvi de font d’energia fòssil a renovables.

[1] https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9290/2057090.pdf

[2] https://documents.dadesobertes.gencat.cat/acordsgovern/docs/SIG23ACC0664.pdf

[3] https://sdgs.un.org/2030agenda

Autora: Cristina Genescà Martell, assessora jurídica de l’FDA. 

Aquest article forma part de la nostra col·laboració amb l’IDHC en el marc de l’ajut a projectes de desenvolupament i d’educació global de l’ACCD.