Publicat el Deixa un comentari

Campanya per aturar l’Agroparc Ametller Origen

Stop Agroparc ha engegat una campanya de microfinançament per pagar la interposició d’un recurs contenciós administratiu que impedeixi l’aprovació de l’agroparc Ametller Origen.

En terrenys de vinya protegida, el grup Ametller Origen vol instal·lar hivernacles tecnificats, plaques fotovoltaiques, naus industrials i logístiques, una planta de biogàs, una planta d’hidrogen i una depuradora d’aigua. Tot plegat combinat amb zones de passeig, activitats turístiques i allotjaments rurals. Així és el fals Agroparc que vol construir entre Gelida i Sant Llorenç d’Hortons a l’Alt Penedès, a l’altiplà de la Talaia d’Espiells.

Trencaria un gran connector ecològic, que uneix l’Ordal amb Montserrat, dos espais inclosos dins de la Xarxa Natura 2000. I envairia la zona més sensible de caça de l’àguila cuabarrada, espècie en greu perill d’extinció, afectant a més, greument, l’hàbitat de més de 70 espècies.

Mentre el Penedès aposta per una agricultura ecològica i respectuosa amb el medi ambient, Ametller vol imposar una agricultura no-ecològica, intensiva i de regadiu en una zona de secà, vestint-la de sostenible. Aquest model entra en competència amb el model agrícola actual i perjudica la pagesia de la zona.

Polítics i administracions han posat l’estora vermella, sense reserves. Acompanyant l’empresa de la mà, facilitant que adapti les normatives urbanístiques i de protecció del territori al seu gust, creant segells de qualitat a mida, no ecològics (Segell PAS, Producció Agrària Sostenible), accelerant el procés administratiu segons les necessitats de l’empresa, entre d’altres.

Però aquest tracte de favor no és gratuït. El paga el territori, el paga la pagesia, el paguem tots i totes.

En total es veurien afectades més de 322 hectàrees, amb una inversió de 180 M€. L’empresa mateixa admet que no disposa d’aquesta quantitat i que depèn majoritàriament d’ajudes públiques europees.

La via judicial és, ara ja, l’única possible per parar el pla urbanístic que permet que aquest projecte es pugui dur a terme i que considerem totalment perjudicial.

Per això, aquesta campanya de finançament servirà per a dur a terme un recurs contenciós administratiu. És a dir, un procés legal davant els tribunals de justícia per exigir, per via judicial, l’anul·lació completa del pla urbanístic aprovat per la Generalitat de Catalunya, de manera que quedi sense efecte i, en un futur, poder revertir la zona industrial no desenvolupada de forma que sigui zona natural protegida.

L’objectiu de la campanya de finançament és obtenir els recursos econòmics per a finançar l’estratègia legal en els següents àmbits:

📌 Revisar tot el procés administratiu que s’ha seguit, i estudiar la legalitat de l’actuació administrativa i el sotmetiment d’aquesta als fins que la justifiquin, impugnant els incompliments i les indefensions als ciutadans que s’hagin pogut produir.

📌 Despeses d’advocats, procuradors, informes pericials.

📌 Procés legal en primera instància judicial.

Amb el recurs a la justícia es vol aconseguir:

  • Protegir el connector ecològic entre els espais naturals protegits de Roques Blanques i Montserrat i de les Muntanyes de l’Ordal, catalogats al PEIN.
  • Respectar la zona de caça de l’Àguila cuabarrada i l’hàbitat d’altres espècies.
  • Protegir els terrenys de cultiu biodinàmic i ecològic, i petits cultius que s’integren en el territori i que conformen l’agricultura tradicional de la nostra comarca.
  • Preservar el paisatge del Penedès i salvar la zona de la Talaia.
  • Optimitzar el sòl industrial existent, sense crear noves zones industrials innecessàries.
  • Obrir la porta a revertir la zona qualificada com a industrial però no desenvolupada de Can Juncoses (situada en terreny de caça de l’àliga Cuabarrada i damunt del connector ecològic).

Podeu fer les vostres aportacions aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *