El Fons de Defensa Ambiental ha signat una crida promoguda pel Panell del secretari general de les Nacions Unides sobre Minerals Crítics per a la Transició Energètic a l’acció col·lectiva mundial per a garantir que la transició energètica es basi en la justícia i l’equitat. L’informe final estableix principis i recomanacions per impulsar el canvi necessari i urgent a les cadenes de subministrament de minerals.
- Afirma que «els drets humans han d’estar al centre de totes les cadenes de valor dels minerals» i demana a tots els actors que protegeixin els drets humans i els drets dels pobles indígenes. Reconeix que hem de protegir la integritat del planeta, «redoblar els nostres esforços per salvaguardar la integritat del medi ambient» i reduir el consum per protegir el planeta.
- Reconeix que les normes comercials han de canviar perquè els països en desenvolupament que són productors de minerals puguin beneficiar-se més dels seus recursos.
- Es reconeix que la justícia exigeix canvis.
Cal una acció col·lectiva enèrgica per posar en pràctica aquestes ambicions: accions inclusives, que reuneixin tots els actors i que responguin a les prioritats dels més afectats per les cadenes de valor dels minerals.
Aquests en són els punts clau de la crida:
- Drets humans i drets dels pobles indígenes: el Panell de les Nacions Unides insisteix que els drets humans, especialment dels defensors ambientals i dels pobles indígenes, han de ser centrals en la cadena de subministrament de minerals. Es reclama la protecció del consentiment previ, lliure i informat dels pobles indígenes i la ratificació de normes internacionals, com el Conveni 169 de l’OIT.
- Traçabilitat i rendició de comptes: es demana un marc mundial per garantir la traçabilitat i transparència en la cadena de valor dels minerals, reforçant la diligència deguda i la responsabilitat de les empreses.
- Protecció del medi ambient: se subratlla la necessitat de salvaguardar els territoris naturals valuosos i de reduir el consum de materials, especialment en països rics, per mantenir els límits planetaris.
- Eficiència material i economia circular: es recomana establir objectius d’eficiència material per reduir l’impacte ambiental i involucrar tots els actors en la definició d’aquests objectius.
- Desenvolupament dels països rics en minerals: es reconeix la importància de canviar les normes comercials per permetre als països productors de minerals participar més en la cadena de valor, evitant la dependència de l’exportació de matèries primeres.
- Accions inclusives i participatives: el text destaca la importància d’un nou paradigma que inclogui totes les parts implicades, amb una participació equitativa i justa en la presa de decisions.