Publicat el Deixa un comentari

La justícia europea condemna l’Estat per la contaminació de l’aigua amb restes de l’agricultura i la ramaderia

El Tribunal de Justícia Europeu ha condemnat l’Estat per la contaminació de les aigües amb restes de l’agricultura i la ramaderia. Els magistrats retreuen a l’Estat que no s’hagin pres les mesures necessàries per posar fi al problema ni hagi reforçat les accions contra aquesta contaminació.

La Comissió Europea va decidir portar Espanya davant els magistrats europeus el desembre del 2022 per la resposta “deficient” davant l’excés de nitrats i, especialment, les aigües subterrànies. Aquests nitrats hi arriben després d’haver estat aplicats com a fertilitzants als cultius i per les deixalles de la cabana ramadera, sobretot per la gran producció de fems del sector porcí.

Ara, el Tribunal ha decidit que Espanya ha incomplert la llei de Qualitat d’Aigües perquè no ha implantat totes les mesures obligatòries. També es considera que no s’ha complert la normativa perquè no ha actuat prou per posar remei a l’eutrofització de l’aigua generalitzada a tot el territori, és a dir, l’excés de nutrients afegits a l’aigua (que són els fertilitzants i restes) que fan que proliferin certs microorganismes que destrueixen els ecosistemes aquàtics.

A més, el tribunal ha declarat que s’ha incomplert l’obligació de declarar com a zones vulnerables davant d’aquest tipus de contaminació —que implica l’adopció de certes mesures en aquestes àrees— vuit punts de mesura distribuïts per les Illes Balears, el País Valencià i la Comunitat de Madrid.

El cas culmina així amb una sentència en contra  després de tot el procés de sanció propi de la Unió Europea. Brussel·les va avisar per primera vegada que l’excés d’aquests nitrats era un problema el novembre del 2018 amb una carta d’emplaçament. En no observar cap millora, la Comissió va insistir mitjançant un dictamen motivat el desembre de 2020. Aquest dictamen fa un ultimàtum abans de remetre la denúncia al Tribunal.

La qüestió és que l’aplicació de fertilitzants —més les filtracions de purins ramaders— als cultius per afavorir la producció intensiva aboca unes 800.000 tones de nitrats al medi natural. Tot aquest nitrat acaba contaminant les aigües. De fet, el 2022, més de 200.000 persones no van poder beure l’aigua de l’aixeta de casa per l’excés de nitrats.

Font: Eldiario.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *