Publicat el

Endesa, acusada de delicte ambiental per la gestió dels embassaments de l’Ebre

La Fiscalia encarrega als Mossos d’Esquadra investigar la gestió de les preses per part d’Endesa.

L’Associació Sediments ha presentat una acusació particular en les diligències prèvies iniciades al jutjat d’instrucció número 1 de Falset contra la companyia elèctrica Endesa per un suposat delicte ambiental en la gestió dels embassaments del tram final del riu Ebre. La Fiscalia de Medi Ambient va traslladar el cas als tribunals arran d’una denúncia presentada per l’entitat fa un any. Segons Sediments, la gestió de les preses per part d’Endesa reté gairebé la totalitat dels sediments transportats pel riu, elements crucials per a la preservació del delta de l’Ebre.

El 19 de desembre, el jutjat de Falset va obrir diligències prèvies a instàncies del Ministeri Públic. Ara, l’Associació Sediments s’hi ha sumat com a acusació particular, fet que li permetrà accedir a totes les investigacions del procediment i obtenir informació clau sobre l’estat de les preses i el funcionament dels desguassos de fons.

Sediments ha denunciat la falta de sistemes i protocols per a la transferència de sediments a través de les preses de Mequinensa, Riba-roja i Flix. Aquesta situació ha retingut entre el 96% i el 99% dels sediments del riu des de la dècada dels 60, afectant greument la supervivència del Delta.

A més d’assenyalar la responsabilitat d’Endesa, Sediments apunta també a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per una suposada falta de supervisió de la gestió de les preses. Aquesta inacció, segons l’entitat, ha posat en risc l’ecosistema i la població del tram final del riu.

La Fiscalia ha encarregat als Mossos d’Esquadra una investigació i ha requerit informes a la CHE sobre la gestió de les comportes de les preses. La investigació podria estendre’s a altres províncies de la conca de l’Ebre.

Paral·lelament, l’Associació Sediments, juntament amb vuit entitats més, entre les quals hi ha DEPANA, ha presentat una querella criminal per risc catastròfic al jutjat d’Amposta, també contra Endesa. Aquesta denúncia, ratificada al febrer, assenyala les deficiències en el manteniment dels desguassos de fons de l’embassament de Riba-roja, que podrien comprometre la seguretat de milers de ciutadans aigües avall. La Fiscalia ha suggerit unir les diligències prèvies amb les del jutjat de Falset, però Sediments s’hi oposa argumentant que són casos diferents amb argumentacions específiques.

Josep Juan, president de Sediments, ha criticat la inacció de les administracions i ha acusat la CHE de fer veure que actua amb accions que considera tendencioses. A més, l’entitat prepara la presentació d’un contenciós administratiu per reclamar la finalització de la concessió de la central hidroelèctrica de Flix, que va complir 75 anys l’any passat.

Aquest conjunt d’accions legals posa de manifest la lluita de Sediments per protegir l’ecosistema del delta de l’Ebre i assegurar una gestió sostenible dels recursos fluvials.

Font: Territoris.cat.